Nekrolog Preben E. Wagner

Cand. psych, Preben E. Wagner er død  i sit hjem i Luxembourg efter kort tids sygdom.

Fra fødeøen Langeland gik turen, på cykel til Herlufsholm Kostskole, hvor han havde fået friplads, da han kom fra meget ydmyge kår. Han blev uddannet Cand. Psych. fra Københavns Universitet i 1974 og efteruddannet på RH indenfor børne- og voksenområdet. Kort efter færdiggørelse af studiet tog han et 6 måneders ophold hos den berømte adfærdsterapeut Anders Engkvist på de psykiatriske klinikker i Bollnäs, Sverige.

Tilbage i Danmark igen, blev Preben E. Wagner, som en af stifterne, formand for Dansk Adfærdsterapeutisk Forening og holdt fast i Applied Behavior Analysis, selv om det i de første mange år, var vanskelige forhold at arbejde under. Modstanden mod denne psykologi var meget stor lige efter Vietnamkrigen. Alt hvad der kom fra USA, var i disse år nærmest bandlyst på universiteterne. Udviklingen viste senere, at Preben E. Wagner fik ret. Området har i dag fået den anerkendelse, det retteligt fortjener. Han var en pioner på området og mente, at mange mennesker blev, på grund af denne modstand, snydt for en effektiv behandling. Preben E. Wagner blev, efter nogle korte ansættelser i det offentlige, den første privat praktiserende psykolog i Danmark. Klinikken i Næstved med 7 ansatte, blev et højt skattet uddannelsessted og arbejdsplads, – med stor klientsøgning, som den gang betalte selv! Samtidig udfordrede Preben E. Wagner konstant det offentlige sociale system. I en række spektakulære TV-udsendelser og dokumentarprogrammer forsvarede han handicappede, når de blev udsat for grove og urimelige overgreb. Preben E. Wagner var aldrig til fals for slibrig tom tale.  Hans “røde tråd” var, – “Det er det, du gør, der betyder noget, – ikke alle dine fine holdninger”. Tom sagen, Se På Mig- filmene og Stavepladerne, var nogle af de mange sager, der optog ham og hans kollega og gode ven Mogens Baadsgaard i de 46 år de samarbejdede. Flere gange satte Preben E. Wagner sin stilling, som psykolog, ind på retten til, på trods af tavshedspligten, at fortælle om disse meget grove overgreb.

Han var medforfatter til 3 bøger om emnet Anvendt adfærdsanalyse/Applied Behavior Analysis. Disse bøger blev bestsellere i hele Skandinavien og oversat til 5 sprog. Preben E. Wagner bidrog med et kapitel om Adfærdsterapi i bogen Psykiatri, – en tekstbog, sammen med professor Sten Rönnberg fra Uppsala Universitet, og han var et højt værdsat underviser i hele Skandinavien.

Preben E Wagners store force, som underviser, var hans skarpe analyse, og at han var i stand til at gøre et meget kompliceret stof tilgængeligt for fagpersonale, pårørende og forældre på en både faglig og humoristisk måde. I 1989 emigrerende han sammen med Mogens Baadsgaard til Spanien og startede Psykologisk Klinik i Fuengirola, samtidig med at han passede sine vejledningsforpligtelser i hele Skandinavien. En af hans sidste beslutninger var, at gøre bøgerne tilgængelig for alle. De kan derfor nu downloades på internettet gratis, – som en varm tak til alle de mennesker, der støttede ham, i han livslange virke for et bedre liv for handicappede mennesker.

Preben E. Wagner efterlader sig sønnerne Andreas og Morten.

SAKT beklager, at det ikke var muligt at bringe denne nekrolog i seneste nyhedbrev.

Nekrologen er skrevet af Mogens Baadsgaard.

Udgivet i Nyhed.